Është një lëvizje që shumica prej nesh e bëjmë në ditët e nxehta: hamë një akullore për t’u freskuar. Megjithatë, pak e dinë se kjo mund t’i bëjë ato të mbinxehen.
“Nuk do t’i thoja askujt që të mos hante akullore në verë. Kjo do të ishte thjesht e gabuar, “thotë Tara Marchello, një dietologe në Sistemin Shëndetësor të Universitetit të Kansas, për New York Post. “Është e këndshme. Ju jep një ndjesi të menjëhershme freskie në gojë”.
Por më pas fillon tretja. Dhe kur hamë diçka me kalori, qoftë akullore apo ushqim në përgjithësi, duhet punë që trupi ynë të “digjet” yndyrnat, proteinat dhe sheqernat.
“Ka të bëjë me efektin termik të tretjes dhe përthithjes së substancave”, shpjegon Marchello. “Dhe kur tretemi, kjo krijon energji dhe nxehtësi. Prandaj, temperatura e trupit tonë mund të rritet.”
Kjo është, sigurisht, një rritje pothuajse e parëndësishme e temperaturës, përveç nëse dikush nuk ha asgjë tjetër përveç akullores. Por siç shpjegon Marchello, për temperaturën e trupit, ajo që nuk bëjmë është po aq e rëndësishme sa ajo që bëjmë.
“Ajo që është më e dobishme për ne është ta bëjmë prioritet të qëndrojmë të hidratuar me ujë. A po pini mjaftueshëm ujë (pa sheqer të shtuar)?”, thotë ajo.
Dietologu rekomandon që të sigurohemi që në ditët e nxehta të shtojmë ushqime me përmbajtje të lartë uji në dietën tonë, si domatet, kastravecat, manaferrat dhe pjeprin.
Këto ushqime, për shkak të përmbajtjes së lartë të ujit, ndihmojnë trupin të balancohet.
Dhe sigurisht, ushqimet e rënda, ushqimet e skuqura apo edhe ushqimet me shumë proteina duhen shmangur në ditët shumë të nxehta. Edhe një limonadë e ftohtë mund të mos na freskojë në fund të fundit, por e bën trupin të punojë më shumë për ta tretur atë nëse ka një përmbajtje të lartë sheqeri.