Lidhja midis të ushqyerit dhe gjendjes së lëkurës ose më saktë efekti i të ushqyerit në plakjen e lëkurës ka qenë një fushë interesante me interes për të gjithë.
Plakja e lëkurës është një proces kompleks natyror, shumica prej nesh janë të prirur të qëndrojnë sa më të freskët dhe rinor.
Megjithatë disa lëndë ushqyese mund të ndihmojnë në ngadalësimin e shenjave të plakjes, sipas Shivika Seth, një nutricioniste klinike.
Ja disa lëndë ushqyese që mund të ngadalësojnë plakjen e lëkurës.
- Vitamina C
Kolagjeni është një nga substancat natyrale mbushëse në lëkurë. Me kalimin e moshës kolagjeni bie, për më tepër kjo rënie vjen si rezultat i formimit të vijave të holla, rrudhave dhe humbjes së vëllimit dhe kontureve në lëkurën e plakur.
- Likopeni
Likopeni i përket familjes së karotenoideve. Karotenoidet janë thelbësore për maturimin e lëkurës pasi ato qëndrojnë në shtresën e jashtme të lëkurës. Nivelet më të larta të karotenoideve brenda këtyre shtresave kanë shfaqur plakje që përmirësojnë qëndrueshmërinë e lëkurës dhe hidratimin reduktojnë rrudhat dhe madje rrisin prodhimin e kolagjenit ushqimet me likopen të lartë përfshijnë domatet, guavat rozë dhe papajat.
- Vitamina E
Kompleksi i vitaminës E është një grup prej 8 përbërësish të quajtur tokoferolë. Tokoferoli është një antioksidant i tretshëm në membranë, i cili lidhet me membranën e yndyrës. Marrja e produkteve natyrale të vitaminës E ndihmon kundër lidhjes së kryqëzuar të kolagjenit dhe peroksidimit të lipideve, e cila lidhet me plakjen e lëkurës. Për Vitaminën E konsumoni farat e lulediellit, të bajameve si dhe avokado.
- Zinku
Zinku ndihmon në parandalimin e formimit të rrudhave në nivel molekular duke forcuar membranat qelizore dhe duke sjellë qeliza të reja rinore në sipërfaqe, ai stimulon mbrojtjen antioksiduese dhe imune kundër plakjes së lëkurës.