Disa studime kanë zbuluar se ushqimet shumë të përpunuara që përfshijnë ushqime të paketuara të njohura dhe pije me sheqer mund të rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë .
Studiuesit zbuluan se ushqimet shumë të përpunuara si pijet joalkoolike, ushqimet e paketuara, bukët e gatshme, ëmbëlsirat dhe biskotat, ëmbëlsirat dhe ushqimet e gatuara paraprakisht ose të gatshme shoqëroheshin me një rrezik më të lartë të kancerit të zorrës së trashë.
Gratë që konsumonin sasinë më të madhe të vakteve të gatshme kishin 17% më shumë rrezik për kancer të zorrës së trashë në krahasim me ato në grupin e konsumit më të ulët.
Sa për meshkujt, ata që konsumonin sasinë më të madhe të vakteve të gatshme që përmbanin mish, shpendë ose ushqim deti kishin një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë.
Studimi zbuloi gjithashtu se burrat që konsumonin më shumë pije me sheqer kishin 21% më shumë gjasa për t’u prekur nga kjo sëmundje në krahasim me ata që pinin më pak pije me sheqer.
Studiuesit theksojnë se ushqimet ultra të përpunuara përbëjnë 57% të totalit të kalorive ditore të konsumuara nga të rriturit amerikanë, me këtë përqindje në rritje të vazhdueshme gjatë dy dekadave të fundit.
për gati 23,000 pjesëmarrës, nga të cilët 2,205 vdiqën gjatë periudhës së ndjekjes.