Shëndeti i trurit është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të kemi. Megjithatë, miliona njerëz në mbarë botën tani kanë një gjendje të dobët të trurit, dhe ky numër parashikohet të rritet në mënyrë dramatike në vitet e ardhshme. Për shembull, vlerësohet se 5 milionë amerikanë kanë sëmundjen e Alzheimerit. Në mbarë botën, numri i njerëzve me demencë pritet të trefishohet në mbi 152 milionë deri në vitin 2050. Përveç kësaj, rastet e problemeve të shëndetit mendor (të cilat janë gjithashtu çështje të trurit) si depresioni duket se janë në rritje.
Si të ndihmojmë të ulim shanset për të zhvilluar probleme të trurit? Ka një sërë variablash që duhen marrë në konsideratë, duke filluar nga gjumi tek stërvitja deri tek reduktimi i stresit. Por gjithnjë e më shumë, hulumtimet tregojnë se ne mund të jemi në gjendje të promovojmë shëndet më të mirë të trurit duke përdorur pirunët tanë. Ushqimet që zgjedhim janë blloqet ndërtuese të trurit tonë, duke ndikuar në qarkun tonë nervor. Pra, nuk është çudi që disa modele diete janë lidhur shkencërisht me funksionimin më të mirë të trurit. Këtu janë dy nga dietat më të studiuara për shëndetin e trurit.
1. Dieta mesdhetare
Ju ndoshta keni dëgjuar për dietën mesdhetare, pasi ajo është bërë me shpejtësi një nga dietat më të njohura për zemrën dhe shëndetin e përgjithshëm (u rendit dieta #1 në 2022, sipas USA Today). Ndryshe nga shumë dieta të modës për të cilat do të lexoni në revista, dieta mesdhetare ka kërkime të mira për të mbështetur përfitimet e saj. Gjithnjë e më shumë, këto përfshijnë efektin pozitiv në shëndetin e trurit.
Dieta mesdhetare nuk është gjithmonë e përcaktuar qartë, por zakonisht kuptohet se është një dietë e pasur me ushqime bimore dhe shtazore të përpunuara minimalisht, të pasura me polifenole, yndyrna omega-3 si dhe vitamina dhe minerale si vitamina D, vitamina C dhe E. Në përgjithësi, kjo do të thotë të hani perime, fruta, peshk, vaj ulliri, si dhe disa drithëra dhe shpendë, me një sasi të vogël të verës. Kjo është një dietë që tenton të nxisë një konsum më të ulët të mishit të kuq dhe ushqimeve me sheqer. Një numër në rritje i studimeve e lidhin këtë dietë me plakjen e shëndetshme të trurit.
Në një punim të vitit 2018, studiuesit panë skanimet e trurit nga njerëz të shëndetshëm 30 deri në 60 vjeç, gjurmuan dietën e tyre dhe më pas vazhduan me një skanim të dytë të trurit dy ose më shumë vjet më vonë. Njerëzit që i përmbaheshin stilit mesdhetar të dietës kishin prova të metabolizmit më të shëndetshëm të trurit në krahasim me ata që nuk e bënin, si dhe nivele më të ulëta të akumulimit të një proteine të lidhur me sëmundjen e Alzheimerit. Në një punim më të fundit të botuar në revistën Neurology në vitin 2021, respektimi më i lartë i një diete mesdhetare lidhej me më pak atrofi të trurit, si dhe me memorie më të mirë.
Është e dukshme që, përveç demencës, dieta mesdhetare është treguar premtuese për kushte të tjera të trurit, përfshirë depresionin.
2. Dieta MIND
Ndryshe nga dieta mesdhetare, dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) ka vetëm disa vite që ekziston. Në fakt, publikimi i parë kërkimor mbi dietën MIND u publikua në vitin 2015. Me shumë ngjashmëri me dietën mesdhetare, dieta MIND rekomandon të hahen drithëra, perime, arra, peshk, fasule, shpendë, vaj ulliri dhe gjithashtu. pak verë. Ai rekomandon të mos përdorni shumë gjalpë, pasta dhe ushqime me sheqer, ushqime të skuqura, djathë dhe mish të kuq.
Në hulumtimin origjinal mbi dietën MIND, shkencëtarët zbuluan se njerëzit që hanin në përputhje me rekomandimet e mësipërme dolën shumë më mirë në testet e trurit sesa ata, dieta e të cilëve ishte më pak në përputhje me rekomandimet. Ndryshimi? Njerëzit që ndoqën nga afër dietën MIND kishin rezultate njohëse/konjitive 7.5 vite më të rinj se ata që nuk e ndiqnin. Një studim tjetër tregoi se njerëzit që hanin një dietë MIND kishin në përgjithësi shkallë më të ulët të zhvillimit të sëmundjes Alzheimer.
Ashtu si dieta mesdhetare, ka gjithashtu prova që dieta MIND mund të jetë e dobishme në parandalimin e kushteve të shëndetit mendor, veçanërisht depresionit. Në një publikim të vitit 2019, njerëzit që hanin më afër dietës MIND kishin një rrezik më të ulët për depresion, megjithëse një studim më i vogël gjeti rezultate kontradiktore.
Po ushqimet specifike?
Në përgjithësi, shumica e hulumtimeve rreth shëndetit të trurit dhe ushqimit kanë qenë më mbështetëse për dietat e shëndetshme afatgjatë sesa për ushqimet specifike. Gjetja e një diete të qëndrueshme, të shëndetshme për trurin, që mund të ndiqet për vite me rradhë, ka të ngjarë të sigurojë një efekt më të madh në funksionin e trurit sesa të hash një “superushqim” me raste. Megjithatë, dietat kryesore për shëndetin e trurit priren të jenë të larta në lëndë ushqyese specifike. Këto përfshijnë polifenolet (molekulat bimore që janë studiuar për efektet e tyre në shëndet), yndyrnat omega-3 (që gjenden te peshku, si dhe te arrat dhe farat), dhe një mori vitaminash dhe mineralesh, si vitamina B12, zinku dhe magnezi. Dietat moderne kanë tendencë të jenë të ulëta në të gjitha këto lëndë ushqyese dhe të larta në sheqer të shtuar, i cili është lidhur me shëndetin e dobët të trurit.