Ashtu si me marrëdhënien komplekse midis zorrëve dhe trurit, të ushqyerit dhe shëndeti mendor janë të lidhura pazgjidhshmërisht – dhe lidhja midis tyre shkon në të dyja anët: mungesa e zgjedhjeve të mira ushqimore çon në një rritje të problemeve të shëndetit mendor dhe problemeve të shëndetit mendor nga ana tjetër. çojnë në zakone të këqija të të ngrënit.
Psikiatri, studiuesja e shëndetit të trurit dhe nutricionistja Dr. Uma Naidoo zbulon ushqimet më të mira që stimulojnë trurin që njerëzit nuk hanë mjaftueshëm. Megjithatë, ai beson se përfshirja e tyre në dietë mund të përmirësojë disponimin, të mprehë kujtesën dhe të ndihmojë trurin të punojë me efikasitet maksimal. Cilat janë këto ushqime:
Erëza
Erëzat përveç që shtojnë aromë, njihen edhe për vetitë e tyre antioksiduese. Ato ndihmojnë trurin të luftojë radikalet e lira të dëmshme dhe për këtë arsye parandalojnë stresin oksidativ, i cili mund të dëmtojë indet.
Një nga erëzat më të rëndësishme është shafrani i Indisë, pasi kurkumini, përbërësi aktiv i shafranit të Indisë, mund të reduktojë stresin dhe të ndryshojë përbërjen korresponduese të trurit, duke mbrojtur hipokampusin.
Shafrani është gjithashtu i rëndësishëm. Në vitin 2013, një seri studimesh shikuan efektet e shafranit në simptomat e depresionit tek pjesëmarrësit me çrregullim të madh depresiv. Në të gjitha këto prova, studiuesit zbuluan se konsumimi i shafranit reduktoi ndjeshëm simptomat e depresionit.
Ushqimet e fermentuara
Ato prodhohen duke kombinuar qumështin, perimet ose përbërës të tjerë të papërpunuar me mikroorganizma si maja dhe baktere. Disa shembuj përfshijnë kos të thjeshtë me lakër turshi, kimchi dhe kombucha. Këto janë të gjitha burime të baktereve të gjalla që mund të nxisin funksionimin e shëndetshëm të zorrëve dhe të zvogëlojnë stresin.
Në tru, ushqimet e fermentuara mund të ofrojnë shumë përparësi. Studimet kanë treguar se ushqimet e fermentuara mund të mbrojnë trurin e kafshëve, duke përmirësuar kujtesën dhe duke ngadalësuar rënien njohëse.
Kosi i pasur me probiotikë mund të jetë një pjesë e fuqishme e dietës suaj, por jogurti i përpunuar nuk ka të njëjtat përfitime.
Çokollatë e zezë
Çokollata e zezë është një burim i shkëlqyer hekuri, i cili ndihmon në ndërtimin e mbulesës që mbron neuronet dhe ndihmon në kontrollin e sintezës së kimikateve dhe shtigjeve kimike që ndihmojnë në formimin e humorit.
Një studim i më shumë se 13,000 të rriturve zbuloi se njerëzit që hanë rregullisht çokollatë të zezë kishin një rrezik të reduktuar prej 70% të simptomave të depresionit. Çokollata e zezë gjithashtu ka shumë antioksidantë, për sa kohë që nuk ka shumë sheqer
Avokado
Ka sasi relativisht të larta të magnezit, i cili është i rëndësishëm për funksionimin e duhur të trurit.
Raporti i parë i trajtimit të magnezit për depresionin e shqetësuar u botua në vitin 1921 dhe tregoi sukses në 220 nga 250 raste. Që atëherë, studime të panumërta kanë treguar se depresioni është i lidhur me mungesën e magnezit. Disa studime rasti në të cilat pacientët u trajtuan me 125 deri në 300 miligramë magnez kanë treguar shërim të shpejtë nga depresioni madhor, shpesh në më pak se një javë.
Një sugjerim është të përzieni avokadon, qiqrat dhe vajin e ullirit dhe ta përhapni në bukë të thekur ose ta përdorni në një dip për perime të freskëta.
Arra
Arrat kanë yndyrna dhe vajra të shëndetshme për të cilat truri ka nevojë për të funksionuar mirë, së bashku me vitaminat dhe mineralet thelbësore – për shembull, seleniumin në arrat braziliane.
Efektet anti-inflamatore dhe antioksidante të acideve yndyrore omega-3 në arrat janë premtuese për përmirësimin e të menduarit dhe kujtesës. Nutricionisti rekomandon 1/4 filxhan në ditë si meze të lehtë ose në sallatë ose me perime.
Perime me gjethe
Zarzavatet me gjethe, të tilla si lakra jeshile, bëjnë një ndryshim në shëndet pasi përmbajnë vitaminë E, karotenoidë dhe flavonoidë, të cilët janë lëndë ushqyese që mbrojnë kundër demencës dhe rënies së aftësisë njohëse.
Një përfitim tjetër është se është një burim i jashtëzakonshëm i folatit, një formë natyrale e vitaminës B9, e rëndësishme për formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Zarzavatet si spinaqi, drithi dhe zarzavatet e luleradhiqes janë gjithashtu burime të shkëlqyera të folatit.