Shumë njerëz zgjohen në mes të natës për shkak të dhimbjeve të forta nga ngërçet. Një nga arsyet për këtë mund të jetë se niveli i magnezit në trup ulet ndërsa ne flemë. Nëse bie shumë poshtë, mund të rezultojë në ngërçe të dhimbshme në këmbë.
Magnezi ndryshe quhet edhe minerali i jetës, sepse është vendimtar për shëndetin e organizmit tonë. Nëse ky mineral nuk ka mjaftueshëm në trupin tonë, mund të shfaqen shumë probleme dhe më të shpeshtat janë sigurisht ngërçet e muskujve, të cilat janë treguesi i parë që duhet të përfshihen më shumë ushqime që përmbajnë magnez në dietë.
Nutricionistët theksojnë se janë gjashtë ushqime të mbushura me këtë mineral të çmuar dhe që kanë një efekt të dobishëm në shëndetin e organizmit tonë.
Bajamet janë në krye të listës së ushqimeve të pasura me këtë mineral. Ka 105 miligramë magnez në 30 gramë bajame. Kjo arrë është gjithashtu e pasur me vitaminë E, një antioksidant që ruan imunitetin dhe ndihmon shëndetin e syve. Bajamet janë të pasura me acide dhe proteina omega-3, ndaj janë një rostiçeri e shkëlqyeshme për ushqime, sepse japin një ndjenjë të ngopjes për një kohë të gjatë.
Farat e susamit
Farat e susamit janë të pasura me këtë mineral, ndaj 30 gramë fara të pjekura përmbajnë 101 miligramë magnez. Këto fara janë burim i shkëlqyer si i vitaminës B6 ashtu edhe i hekurit, gjë që i bën ato të dëshirueshme në dietë sa më shpesh të jetë e mundur.
Farat e lulediellit
Farat e lulediellit janë një burim i përsosur i magnezit dhe 30 gramë nga ky ushqim përmban deri në 128 miligramë të këtij minerali të çmuar. Përveç magnezit, farat e lulediellit janë një burim i mirë i kalciumit, si dhe yndyrave gjysmë të ngopura që ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq në gjak. Mund t’i hani si meze dhe në vend të atyre të paketuar dhe të kripur, zgjidhni djathëra që janë më të shëndetshëm.
Banane
Fruti i bananes përmban sasi të caktuara të magnezit. Një pjesë e këtij fruti ka 22 miligramë magnez. Përveç këtij minerali, bananet janë të pasura me kalium dhe elektrolite që ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut. Ju mund të hani banane si meze të lehtë, por edhe duke bërë smoothie prej tyre ose duke i shtuar në një sallatë frutash.
Brokoli
65 gramë brokoli të zier përmbajnë 51 miligramë magnez dhe më shumë vitaminë C se portokalli. Këtë perime mund ta zieni si pjatë anësore dhe do ta shfrytëzoni sa më mirë të gjithë lëndët ushqyese të saj nëse e kombinoni me domate.
Bizele
Kjo bishtajore është e pasur me magnez – 130 gramë bizele përmbajnë 48 miligramë të këtij minerali – si dhe dozën e nevojshme ditore të vitaminës C. Bizelet janë një burim i shkëlqyer i kaliumit dhe vitaminës A. Përgatiteni si zierje për drekë, shtoni në sallata, kur të rinj përpiqen t’i bëjnë supë.