-sidi education-spot_img
25.5 C
Tirana
-sidi education-spot_img

Shaban Murati: Një shtrembërim historik antishqiptar

Kryesoret

Nje shtremberim historik antishqiptar dhe antigjerman eshte perhapur me ngulm gjate dy shekujve nga historiografia dhe politika serbe ne zbatim te politikes antishqiptare dhe antigjermane te Serbise. Kjo eshte e ashtuquajtura thenie qe i vishet Bismarkut  se “Shqiperia eshte shprehje gjeografike”. Per fat te keq rrymat serbe ne historiografine dhe ne politiken shqiptare e kane bere norme perhapjen e shpifjes serbe.

Ne arkivin dhe ne botimet serioze gjermane per Kongresin e Berlinit 1887 dhe ne asnje fjalim dhe diskutim te Bismarkut nuk ekziston gjekundi ky perkufizim.

Universiteti i Oksforfit, qe nuk eshte as shqipar dhe as gjerman, dhe qe nje auditor i tij ka shkence me shume se sa gjithe historiografia serbe dhe Akademia e Shkencave te Serbise, e pergenjeshtron kete shtremberim historik serb dhe zbulon autorin e vertete te saj, dhe qe shprehja nuk ka lidhje as me Shqiperine dhe as me Bismarkun. Autoresia i takon burrit te madh austriak te shtetit, Meternik, i cili e ka thene 45 vjet para mbajtjes se Kongresit te Berlinit:

“Italia eshte nje shprehje gjeografike”.

“Italy is a geographical expression”.

discussing the Italian question with Palmerston in 1847.

Mémoires, Documents, etc. de Metternich publiés par son fils (1883) vol. 7

Prince Metternich 1773–1859

Austrian statesman

/5pyetjet.al

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Më tepër

- Advertisement -spot_img
uEFA EURO 2024 GERMANYspot_img

Lajmet e fundit