-sidi education-spot_img
32.5 C
Tirana
-sidi education-spot_img

Pikturimi në gur, pse e preferuan kaq shumë artistët?

Kryesoret

Ka diçka të çuditshme në qiell në interpretimin e Perseus dhe Andromedës nga Giuseppe Cesari. Blu është shumë e ndritshme, shumë e ngopur; ka një cilësi hiperreale që ndihet e përshtatshme për një mit. Ky qiell i ndritshëm dhe grilat e tij të turbullta të reve nuk u zgjodhën nga furça e një artisti, por përkundrazi, u formuan nga forcat gjeologjike. Piktura është punuar në një copë lazuli (gur natyra blu) të lëmuar. Është një lojë fjalësh pamore: në mit, Andromeda ishte e lidhur me zinxhir në një shkëmb, ashtu si imazhi i saj është i lidhur me një gur në këtë pikturë.

Sebastiano del Piombo shpesh është vlerësuar si shpikësi i teknikës së pikturës në gur. Një letër nga ajo kohë tregonte se si ai gjeti një mënyrë për të bashkuar bojën me gurin, duke prodhuar imazhe që ishin ” pak më pak se të përjetshme “. 

Por guri kishte gjithashtu cilësi të rëndësishme estetike. Në fillim, artistët u kufizuan kryesisht në pllakat e rrasës. E zeza e saj e lëmuar dhe me vaj i lejoi ata të luanin me kontrastet dramatike të dritës dhe hijes.

/5pyetjet.al

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Më tepër

- Advertisement -spot_img

Lajmet e fundit