-sidi education-spot_img
19.5 C
Tirana
-sidi education-spot_img

20 vjet zgjerim i BE-së! Si do të vazhdohet më tej?

Kryesoret

“Big Bang”, ky emërtim mban zgjerimi i Bashkimit Evropian në zhargonin e BE-së përpara 20 vjet më 1 maj 2004, kur në bllok dhe pranuan dhjetë vende të anëtarëve të rinj. i anëtarëve të anëtarëve qysh tani arriti nga 15 në 25.

Kontinenti asokohe u ribashkua 15 vjet pas anëtarësimit të Murit të Berlinit dhe të fundit sovjetik në Evropën Lindore. Me festa popullore dhe fishekzjarre, fjalime solemne dhe heqje barrierash kufitare përpara 20 vjetësh dhe kremtua bashkimi me vendet që nga Estonia në veri e deri tek Sllovenia në jug. Ishulli mesdhetar, Malta dhe Qiproja gjithashtu u pranuan në bllok.

“Ky ishte një sinjal i palëkundur ndaj Rusisë, por jo vetëm kaq. Gjithçka kaloi pozitivisht, sepse në BE dhe në vend kandidatët ekzistojnë në lidhje me politikën, që ishin të favorshme, krahasuar me vendin kandidate sot”, mendon Tefta Kelmendi nga thin tank-u “European Council on Foreign Relations” në Bruksel.

Si për BE-në edhe për dhjetë shtetet që u anëtarësuan ishte pozitiv, thotë për DW, ekspertja Kelmendi. Rritja ekonomike në vend e reja të anëtarësuara influencoi pozitivisht në treegun e evropianëve. Demokracia, shteti ligjor dhe liria e shtypit u forcuan, sipas analizave të Fondacionit Bertelsmann, institutit studimor të zhvillimit politiko-shoqërore.

Përjashtim Hungaria dhe Polonia. Në të dy këto vende qeveritë u distancuan nga vlerat evropiane. Në Poloni ka nisur të kompletohet me ndryshimet në zgjedhjen e vitit të kaluar. Sipas indeksit të transformimit të Fondacionit Bertelsman shtetet Baltike, Çekia, Sllovenia dhe Sllovakia nuk janë më të mirë të “konsolidimit të demokracisë”. Polonia dhe Hungaria evidentohen si “demokraci difektoze”.

Lexoni KËTU shkrimin e plotë

/5pyetjet.al

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Më tepër

- Advertisement -spot_img

Lajmet e fundit